Vad är klassisk japansk Reiki

Förbundet för klassisk japansk Reiki
27/04/2021
Reikitidningen dimensionell kunskap kommer i juni
30/04/2021

Reiki är en andlig disciplin – När vi praktiserar Reiki lär vi oss att vara i flöde med vår livsväg. Vi fokuserar på våra mål och får ett högre syfte väckt inom oss till våra egna liv. Reiki ger dimensionella upplevelser till utövaren som gör att medvetandet expanderar i kunskap. En kunskap du lever och inte förmedlar. Solkarina

Reiki har sitt ursprung från Japan och är en fysisk beröringsmetod för hälsa och välbefinnande.

Reiki är erkänt av WHO och praktiseras på sjukhus i USA, Storbritannien och Spanien. Det finns väl dokumenterad forskning på den klassiska japanska Reikin. Reiki är energimedicin  och är väl dokumenterad som energimedicin.

Reiki är en djupt avslappnande metod för stressreducering och självkännedom. Här kan du genom beröring bli medveten om hur total avslappning känns och passivt få lösa upp spänningar i kroppen.   Du får en påfyllning av energi och kan på så sätt stärka kroppens självläkande förmåga. Beröring frigör också vårt ”må bra hormon” oxytocin som bl a höjer vår smärttröskel och ger en långvarig antistresseffekt.   Behandlingen sker liggande på en brits (påklädd) och nedbäddad med kudde och filt. Behandlaren håller händerna stilla på olika positioner på kroppen.

Oftast ges Reiki både till fram och baksida på kroppen genom en mjuk beröring. Reiki är en friskvårdsmetod vilket innebär att du kan få Reiki genom din arbetsgivare.

Klassisk japansk Reiki används bl.a. på sjukhus i England, Skottland, Sydamerika, Indien, Israel, Australien och på ca många sjukhus i USA. Det är främst i eftervården man använder Reiki och som omvårdnad.

Reiki kommer från Japan och beskrivs som en andlig livsenergi som finns i allt levande.

Reiki ger energi, kraft, självkännedom och ett starkare immunförsvar. Men först och främst ger Reiki insikter och en högre självkännedom. Grundaren av Reiki Mikao Usui menar att andlig insikt och visdom automatiskt ger en förbättrad hälsa.

Den klassiska japanska Reikin menar att allt levande har en livsenergi. Då Reiki har sitt ursprung från shintoismen som är en form av naturfilosofi där allt är sambesläktat genom livsenergin så är Reiki en metod för att återskapa en balans mellan människa och naturens gång.

Livsenergi, Ki används inom olika österländska traditioner och benämns som ki, chi och prana. Den kinesiska medicinen ( TCM) kampsporter, akupunktur, qi gong, tai chi, yoga, meditation och Reiki är baserat på Ki.

​Klassisk japansk Reiki skapar ett meditativt tillstånd där du genom djup avslappning befrämjar hälsan.

Reiki är en mjuk handpåläggande beröringsmetod utan biverkningar eller manipulation. Vanligast i världen inom intuitioner är att man använder sig av Reiki i eftervård, palliativ vård och på hospice.

Forskning på den klassiska japanska Reikin visar att den reducerar smärta, förbättrar mental hälsa, den är bra vid posttraumatisk stress.

Akupunktur godkändes av Socialstyrelsen 1984 för smärtlindring. Då akupunkturen bygger på samma teorier om livsenergi som Reiki och akupunkturen tar bort obalanser i kroppen genom nålarna. Så kan man med samma filosofi använda Reiki utan att använda nålar eller scheman för behandling.  Reiki fyller på med livsenergi och får cirkulationen att öka i kroppen.  Det man inom Reiki kallar obalanser är förstoppat flöde i kroppen, lymfa, blod, livsenergi och kan hävas genom Reikibehandlingar.

Reiki är en friskvårdsmetod då vi i Sverige inte behandlar utan utövar friskvård för välbefinnandet.

​Solkarina //

Frågor och svar om klassisk japansk Reiki

Kan vem som helst lära sig Reiki?

Ja alla även barn kan lära sig Reiki. Metoden och tekniken är enkel och under grundkursen får man lära sig hur man ska göra.

Finns det tillfällen man inte kan eller ska ge Reiki?

Nej till skillnad mot andra berörings och massage metoder så har Reiki inga kontraindikationer. Vilket innebär att du kan aldrig skada genom att ge Reiki. Det är snarare tvärtom om man i situationer där man blir rädd, uppskakad eller får ont snabbt kan slappna av. Så lämnar inte den traumatiska händelsen några spår efter sig. Med Reiki kan vi läka både fysiska och psykiska skador snabbare.

Var kommer Reikin ifrån

Reiki metoden grundades i Japan av Mikao Usui och har sitt ursprung från shintoismen och tanken kring att allt levande har en livsenergi.  Hur vi tänker, känner och de undermedvetna mönster vi lever i påverkar direkt flödet av ki energi i kroppen. Genom att använda olika stärkande övningar och Reiki kan vi påverka vår hälsa ungefär som mental träning och därmed också påverka hur vi mår. En harmonisk kropp skapar en harmonisk tanke och känsla. På detta sätt utvecklar Reiki oss både i självkänsla och självförtroende. Tillämpningen av Reiki har sitt ursprung från shintoismen och buddhismen men återfinns också i olika ursprungskulturer där man tillämpar tron att allt levande genomströmmas av en livsenergi. Reiki har inga kopplingar till Gudstro eller liknande.

Kan man använda Reiki om man får fysiskt eller psykiskt dåligt?

Absolut. Läkningsprocesserna kan stärkas och gå fortare genom den djupa avslappning man får i kropp, tankar och känslor med Reiki. Det kan vara bra dock att ha en kontakt på sjukhuset så man också får samtalsterapi samtidigt beroende på vilka problem man har. I Japan använde man främst Reiki för att bota i Sverige och väst använder vi Reiki som välbefinnande. Den japanska Reiki skiljer sig därför från den västliga Reikin.

Kan Reiki ge psykoser, depressioner eller nedstämdhet ?

Nej om du råkar ut för detta i samband med att du lär dig Reiki så kan det bero på olika faktorer. Oftast har det att göra med att du redan mår dåligt innan och borde uppsöka psykolog eller kurator. När du börjar arbeta med Reiki så lär du dig att lyssna in vad som rör sig i ditt medvetna jag. Det blir tydligare genom avslappningen. Det kan innebära att problem du lagrat eller förträngt kommer upp till ytan. Genom Reiki synliggör du detta. Det kan också ha att göra med den Reiki utbildning du fått. Det är viktigt att din lärare kan guida dig genom de känslor och tankar som dyker upp när du börjar lyssna inåt. Det är också viktigt att veta att många new age metoder kallar sig för Reiki, eller Usui shiki ryoho och liknande fast det inte är Reiki. Det kan påverka resultatet av en Reikibehandling eller utbildning om du är upplärd i new age Reiki. Den ursprunliga Reikin och klassisk japansk Reiki skapar inte några negativa resultat. Observera att Reiki är en fysisk beröringsmetod.

Måste man tro på något för att kunna ge Reiki?

Nej Reiki är en energimetod för att förstärka flödet av livsenergi i kroppen. På samma sätt som akupunktören använder nålar efter ett visst system så använder Reiki utövaren sina händer genom handpositioner på kroppen eller via Reiji ho som är en intuitiv Reiki. En kropp som är avslappnad och trygg har en starkare genomströmning av ki energi – livsenergi. Det märker vi främst genom att blodcirkulationen ökar, en avslappnad kropp ger också harmoniska sinnen. Du behöver därför inte någon speciell tro, religion eller filosofi för att lära dig Reiki. Reiki är ett kosmiskt livsflöde som finns i allt levande.

Kan man ge Reiki till vem som helst efter kursen?

Ja det kan du om den du vill ge Reiki till vill ta emot. Det krävs att man kan ligga ner i minst en timme och bara slappna av. I grundkursen får du lära dig exakt hur du gör för att ge en så kallad Reiki-behandling både till dig själv och andra. Du kan också ge snabbReiki samt Reiki direkt på problemområden.

Jag har redan varma händer måste jag lära mig Reiki då?

Alla människor har en naturlig helande förmåga med sig. När vi slår oss så lägger vi händerna på skadan för att ta hand om den. Vi tar upp våra barn i knäna och tröstar dem när de är ledsna. Vi kan ge varandra en kram och säga några vänliga ord. Helande sker på många olika sätt. Alla människor har detta med sig. Genom Reiki-kursen får du lära dig hur du kan använda det effektivare då du får lära dig olika metoder. Det brukar leda till att de varma händerna blir varmare och man lär sig att lyssna in sina medmänniskor bättre och på så sätt ökar den naturliga healing-förmågan.

2.jpg

Kan man lära sig Reiki själv utan lärare?

Kan man lära sig räkna utan att gå i skolan eller lära sig hur man lagar en bil utan att först fått undervisning. Absolut att man kan men frågan är vilka kunskaper man får efteråt. En lärare med erfarenhet som kan ge dig stöd hur du efter dina intressen kan använda Reiki. Kommer att ge dig den bästa utbildningen de som får en bra undervisning är ofta de som också fortsätter att använda Reiki resten av livet. En viktig del av Reiki och Reiki-traditionerna är just initieringen. Den ökar på ditt flöde av livsenergi i kroppen och med de gamla traditionerna från Usui och den japanska kulturen så sker ett starkare flöde av livsenergi genom kroppen. Det är därför viktigt om du ska lära dig riktig Reiki att du använder dig av de symboler som användes i Japan av Usui och Hayshi, samt Taktatas symboler i hennes västliga förståelse. Det är totalt 4 symboler eller mantran för helande som man lär sig under kurserna. Det finns inga andra symboler i Reiki utan då är det new age tillägg vilket jag inte rekommenderar. Byosen, Reiji-ho och aktiveringen på traditionellt sätt är grundstenarna i Reiki.

Måste man få initieringar

JA Reikiinitieringarna där man aktiverar Reikienergin är en del av Usui Reikisystem. De lärare som säger något annat lär inte ut traditionell Reiki.Det är ganska vanligt att man tar 600-800 kr betalt för Reiki grundkurs och sedan säger att man inte behöver några initieringar. Hela utbildningen får man på mejl och man har ingen kontakt med läraren. Dessa lärare ska du inte välja då de inte arbetar efter kvalitet. Initieringar, aktivering av Reikiflödet är en del av Reikitraditionen för att hjälpa eleven att få kontakt med Reikienergin. Det finns också många avarter av Reiki som inte är Reiki så var noga att du lär en Reiki med Japansk bakgrund.

Lära dig Reiki eller veta mer

För dig som vill veta mer om Reiki rekommenderar vi boken Reiki naturligt helande och mjuk beröring

 Här kan du köpa Reikiböcker

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − 3 =

Vad är klassisk japansk Reiki
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta.