Arketyper och dolda agendor

Änglabudskap vecka 27
05/07/2021
Kroppens subtila energisystem
06/07/2021

Ibland ger vi djur den symboliska betydelsen av mänskliga egenskaper.

Tex en hund är trogen sin ägare, en katt är smidig, klok som en uggla, stark som en björn och listig som en räv. I historien och i mytiska berättelser är hunden den trogna vännen du alltid kan lita på, katten är den smidiga personen, behöver du råd går du till ugglan, är det styrka som krävs är det björnen som får symbolisera det. Man kan vara rädd som en hare. När någon blir lurad, och ledd på avvägar för att man har en agenda då är det räven som får bli symbolen. Det är räven som är egoistisk och bara tänker på sig själv. Djur får mänskliga egenskaper och därför kanske du ska se vilket djur du dras till för det djuret kan mycket väl symbolisera den du är som person. Det är lätt att fastna i statiska symboler och det finns olika arketyper. Djuren får ofta symbolisera arketypen ett personlighetsdrag som vi alla människor bär på.

Räven är trixtern den som lurar folk och får dem att göra bort sig. Räven som arketyp går ofta över gränser de kan vara både tjuvaktiga och respektlösa. De är trixters och finns också i olika dimensioner. Man kan tycka synd om räven som fått en sådan stark symbolik av de dåliga egenskaperna som finns hos människor. Men ibland behöver vi bildligt kunna förklara saker för att också förstå varandra när vi kommunicerar. Inom spiritismen talar man om trixter och det innebär att det är ”andar” som lurar människor. I 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann ( film 2013) sprängde han räven som vill ta höns i hönshuset och där började hela historien när han försökte stoppa räven. Arketypen förstärks också genom alla Disney-filmer.

Barnböcker använder ofta djur i sina liknelser

Själv dras jag till fåglar som flyger över himlen, dels för att jag genom allergier blir vansinnigt sjuk av pälsdjur så har fåglar har blivit det djur som jag dras till. Rent symboliskt är det ju också ett djur som kan överblicka eftersom fågeln flyger över himlen och ser allt det som vi människor inte ser. Fågelns utmaning är att gå ned i detaljer, genom åren har jag verkligen fått öva på det och det har i sin tur inneburit att jag blivit mer och mer bekant med min kropp och hur det fysiska livet fungerar.

Alla relationer vi har på jorden bygger ju på de små detaljerna

Fåglar representerar också anden, och de himmelska världarna då de är förknippade med änglaliknande himlar. Och det är ju inte så konstigt förstås eftersom fåglarna flyger på himlen och ser över stora avstånd. De har vingar på samma sätt som änglar har vingar.

Kanske började mitt eget intresse för änglar när jag var 5 år och gick på söndagsskolan som fanns på 60-talet. För varje gång man gick till söndagsskolan så fick man poäng dessa kunde man sedan byta in mot änglar som lyser i mörkret. Väldigt symboliskt eller hur. Sedan övergick förtjusningen från änglar till fåglar.

Fåglar finns också i olika ursprungsmyter och riter där de symboliserar vår härstamning från rymden. Ursprungsbefolkningar använder sig av fjädrar och fåglar i sina danser till gudarna. Min pappa gillade aldrig att jag fick på söndagsskolan för han tyckte att man ”lurade” barn. Hur barn luras och hur vuxna luras genom att människor har egna agendor är en del av den andliga människans medvetenhet

Vi luras hela tiden därför att människor kan bara se en verklighet och det är sin egen.

Jag kom i kontakt med Carl Gustav Jung´s förhållningssättet 1991 och blev helt bländad då jag fick en aha-upplevelse och kunde se hur arketyper, projiceringar och kunskapen om det medvetna och undermedvetna. Det var där jag förstod hur drömmar fungerar, och när jag förstod hur drömmar fungerar och hur man tolkar dem både symboliskt och arketypiskt förstod jag också mer om hur jag projicerar i världen och hur världen projicerar i mig. Det ledde till den energimedvetenhet jag har idag och förståelse för just detta. I utbildningen till esoterisk rådgivare arbetar vi just med förståelse för detta genom drömtolkningen.

I min podd om Yoga och Vedanta har jag ett mycket fint samtal med Sanna om just hur detta fungerar.

Men jag skulle också vilja tipsa dig om podden där jag i samtal med David talar om det fria ordet och agendor. En åsiktsstark podcast men ändå väcker den den del eftertanke

Om du tror att människor är rakt igenom goda eller snälla då har du glömt arketyperna som vi alla bär inom oss. Skillnaden på person och person har att göra med hur man hanterar och kultiverar sitt liv. Hur du hanterar dina relationer i livet. 

Kanske ska du fråga dina vänner om de är hund eller kattmänniskor? Eller vilket djur de känner att de är. Vilka egenskaper har det djuret och kan du se någon likhet mellan det djur du gillar och dig själv?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × tre =

Arketyper och dolda agendor
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta.