Hur vet du om du är ond eller god som människa?

Vad säger dina smycken om dig?
22/02/2022
Digital kursgård
04/03/2022

Jag tror inte att vi kan definiera andra människor som onda eller goda.  Men jag är ganska säker på att vi alla vet vad det innebär att bli utsatt för något som gör oss ont eller gott. För mig handlar det om omedvetenhet det är bara en omedveten människa som inte känner kärlek till sin nästa som kan vara ond.

Jag lyssnade på en podd där man talade om att hånle åt människor och att alla människor bar ett hånleende inom sig. Jag satt en lång stund och funderade över om jag själv skulle kunna hånle åt en annan människa och det kan jag inte. Då tänkte jag att den som inte medvetet kan skada, hånle, eller förminska en annan människa den människan är med stor sannolikhet god.

Alltså kunde jag definiera mig själv som god eftersom jag aldrig ironiserar eller förminskar människor genom att tex hånle åt dem.

Det är därför vi inte kan definiera det hos andra utan behöver definiera det hos oss själva det är vi själva som sätter dessa etiketter på oss och ingen annan kan göra det. Därför att ingen känner dig så bra som du gör själv.

Jag tillhör dem som aldrig ironiserar eller förminskar andra människor.

Man kan förminska människor på olika sätt genom att utsätta dem för hånleenden på olika sätt.

Men alla människor kan verkligen inte det.

Därför tror jag att en människa som med vilja och med flit kan hånle eller ironisera människor på olika sätt genom deras beteende, deras längd, utseende eller annat de människorna bär mest troligtvis något som inte är gott inom sig. Det är värderingar och ska vi skratta åt det? Vem skrattar vi då åt?

Jag tror nämligen att en människa som är god aldrig någonsin tänker en negativ tanke om en annan människa. Det innebär inte att man som många gör hela tiden tar referenser till vad andra tycker, försöker lyfta upp sig själv i relation till andra och gör det på bekostnad av medmänniskor. Våra värderingar syns och hörs när vi, du och jag vågar stå för vad vi tror på.

För att våga stå för sina åsikter kräver en väldigt stark människa. Det är bara svaga människor som har behovet att ironisera och hånle åt andra.

När man hånler åt någon så är det ett sätt att förminska en annan människa. Fundera därför om du skulle kunna göra det? Vem du skulle kunna göra det mot? Och fråga dig själv varför du saknar kärlek till den människan.

Som jag skrev i början det är bara du själv som kan definiera om du är god eller ond genom ditt förhållningssätt till livet, människor och hur du ironiserar eller hånler åt andra.

En av mina andiska lärare sa så klokt en gång: Det är alla människors ansvar som har medvetenhet att lära människor medvetenhet. Alltså den okunnige ska vi lära, utveckla, förmedla kunskap till, inte leta fram ett hånflin inom oss.

Solkarina Sinnligkunskap®

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 + fyra =

Hur vet du om du är ond eller god som människa?
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta.