Tonåring och Optimistisk Nihilism

Avsnitt 76: Japansk Reiki och klassisk japansk Reiki vad det är
11/06/2021
7 typer av vila som du behöver
13/06/2021
Visa alla

När min son var 13 år så berättade han för mig, helt plötsligt, att han anammat konceptet Optimistisk Nihilism. Jag visste inte vad det stod för och han berättade i sina egna ord. ”Jo, jag ser positivt på livet, jag väljer själv hur jag mår och påverkas inte av andra. De får leva som de vill, jag väljer positiva tankar”. Då det inte är första gången han berättar om sina kloka funderingar så blev jag inte helt jätteöverraskad, men jag hade inte hört uttrycket så jag satte mig och läste.

En definition kan vara:

Optimistisk Nihilismen tror att det inte finns någon underliggande mening i livet ur ett perspektiv av hopp. Det är inte så att vi är dömda att leva i ett meningslöst komos – det är att vi får chansen att uppleva oss själva och det komos vi delar. Den optimistiska nihilisten tittar på en värld som saknar mening och syfte och ser möjligheten att skapa sin egen.

Optimistisk nihilism kan vara en otroligt kraftfull tro. När du anammar det har du makten att ändra din upplevelse från en negativ till en positiv.

Inte bara genom att “vara lyckligare” utan genom att öva bättre egenvård, som att träna, meditera, odla kärleksfulla vänskap och få en god natts sömn. Du är fri att göra din egen mening och upptäcka vad som gör dig lycklig.

 

Jag bekräftade honom med att det var generellt klokt tänkt och jag lät honom stå för detta utan att på något sätt lägga in några tankar från mig. Jag har under åren efter frågat då och då och han bekräftar att det fortfarande är så han resonerar och tänker.

Häromdagen så tänkte jag utmana lite och frågade om han verkligen inte tror att han har något syfte här på jorden? Som nybliven 15 åring svarade att det tror han, och han tror också att allt är förbestämt. ”Vad händer då med den fria viljan?”, kontrade jag. Han svarade: ”Ja du tror att du har fri vilja men allt är ju redan bestämt så de valen du gör är redan skrivna, även om du tror att du styr själv.”

Här kom vi in på livets stora frågor. Jag utmanade igen och sa: ”Så ett barn som får cancer och dör, är det förutbestämt och varför då? Vem bestämmer i så fall det? Vad har det för syfte?”

Jag lade till att jag själv tror att vissa saker bara är otur. Min lärare och kollega Solkarina sa detta på vår Esoteriska utbildning när frågan kom upp. Att hemska saker kan hända oss, kan bara vara otur och allt hemskt inte behöver ha en mening. Det var väldigt skönt att höra det när jag själv råkat ut för både det ena och det andra och tankar kring karma, att ”någon” bestämt det för att jag ska lära mig något, behöver inte vara sant.

Sonen tänkte till en stund. “Jag vet inte”, sa han. “Jag får återkomma.”

http://www.unfoldedmind.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sex − två =