Tankar kring sekter och socialisering i olika subkulturer inom hälso-branschen

Fantasi eller verklighet
22/06/2021
Vad är Japansk Reiki och klassisk japansk Reiki
24/06/2021

Jag har varit i hälso-branschen i mer än 30 år mött människor i dessa sammanhang i 40 år. Under den här tiden har jag sett människor utvecklas och blomma ut. Verkligen hitta sig själva och den väg de är ämnade för i livet. Men under den här resan har jag också mött väldigt många människor som faktiskt har en allvarlig psykisk personlighetsstörning. Det låter allvarligt? Det är allvarligt också speciellt eftersom vi i hälsobranschen arbetar med människor som ofta är sårbara och inte alls har varken stark självkänsla eller självförtroende.

Det kan vara områden inom hälsobranschen som kosttillskott, vad meningen med livet är, till healing och energiarbete på olika sätt.

Jag tänkte därför i det här avsnittet berätta lite mer om detta. Det finns en länk till Katarina Howner´s artikel som jag tycker är fantastiskt bra Som bekräftar mycket av det jag själv sett som lekman genom åren.

Jag har mött många människor som vid första anblick verkar sunda och fungerande människor ungefär som du och jag. Men när jag lärt känna dem lite mer på utbildningar, kurser eller privat så ser jag att de i grund och botten är väldigt traumatiserade jag försöker då så fint jag kan att lyfta dem från mitt nätverk. Men det är inte alltid så lätt för att en psykopat sällan accepterar att bli utesluten ur sammanhang.

Om jag varit ute i vanliga arbetslivet alltså haft ett arbete utanför mitt företagande skulle jag säkert mött dessa människor i andra sammanhang ute på arbetsplatserna i stället.

För mig är just det här avsnittet viktigt för jag vill påvisa hur just den bransch jag varit i så länge också har en massa människor som är djupt traumatiserade och dessa vägleder i sin tur människor. Därför känns också den plattform jag skapat tillsammans med fd. elever väldigt bra för där får vi möjlighet att lyfta fram människor vi varmt kan rekommendera då de är samarbetsvilliga och gärna bidrar till att stärka ett nätverk och vill samarbete något som en psykopat eller narcissist inte har så stort intresse av.

Det här avsnittet är viktigt för mig för jag vill att du som söker i andlighet, i de alternativa världarna verkligen, verkligen ska fundera över vem du följer mer än en gång. Vilka budskap sänder personen eller personerna ut och var ärlig med dig själv.

Vad är det du söker och behöver?

Du kan lätt fångas upp via dina känslor, de gör dig beroende av dem, men du kommer inte att känna dig starkare och tryggare själv. En ledare och en lärare ska fostra andra bra ledare och en lärare inte vara ”the one and only”.

Vad är en sekt?

Rent praktiskt är det en socialisering i en grupp och socialisering innebär att det finns en viss kultur där du ska tycka, tänka och tro på ett visst sätt.

Ofta vill människor som har det få dig att tro att det är resten av världen som har en bristande verklighetsuppfattning och inte de själva, för de vet sanningen och de vet hur det ska vara.

En lätt psykos innebär att du upplever verkligheten annorlunda och har svårt att skilja på fantasi och verklighet. Man tror att fantasierna är sanna i stället för att se att fantasierna är en del av verkligheten och att man antagligen inte är helt frisk. Inom hälsobranschen är det vanligt att man har lättare psykoser genom att man har storhetsidéer och tror att man på något sätt är speciellt utvald för att göra ett visst uppdrag på jorden. Framför allt tror man att man är utvald att rädda jorden. Verklighetsuppfattningen är nedsatt man har svårt att skilja på den verklighet vi alla kan dela och föreställningarna man har i sitt eget huvud.

Med tiden om man lyssnar och följer dessa människor så blir man faktaresistens och tappar förmågan till källkritik. Att ha olika sanningar är en annan sak men att sakna källkritik är allvarligt vi har ett stort ansvar i att vara källkritiska. Det finns många subkulturer i samhället och det är fördelen med vårt moderna samhälle med internetuppkoppling att vi kan hitta likasinnade. Men baksidan av det är att subkulturerna kan ibland vara faktaresestenta även om de är akademiskt skolade.

Var försiktig med faktaresistans

Var försiktigt med människor som i behandlingar eller på kurser blandar in konspirationsteorier, säger att de kommer från andra civilisationer, tror på tidigare liv som en sanning och anser att alla problem kommer därifrån, människor som ger dig råd du inte känner igen.

För mig har det andliga sökandet handlat om att lära känna vem jag är, inte hitta detaljer från tidigare liv eller att jag skulle komma från andra civilisationer med ett uppdrag på jorden för mig är det narcissistiskt att tro eller göra sig själv speciellt utvald. Alla människor på jorden har ett jag, ett kosmiskt ursprung och ingen är mer viktig än någon annan.

Varför skulle vissa människor vara speciellt utvalda? Du hör ju själv vilken hybris.

Vintergatan i sig har ca 400 biljoner stjärnor med tillhörande planeter. Finns det verkligen någon som styr och kontrollerar det?

En narcissist saknar empati – de är snabba på att döma andra de kan vara mycket arroganta, självupptagna och för dem är det viktigt hur det ser ut på ytan. De har överdriven tro på sin egen förmåga.

De kan inte lyssna på andras erfarenheter då deras egna är viktigast de saknar förmåga att känna empati. Varför människor saknar empati beror just på att de blivit utsatta för någon form av trauma under barndomen.

När människan inte klarar av att vara i kroppen så flyr människan till andra verkligheter det är då man ser sig själv som en annan person än den man är man får ett alter ego som talar genom en. Detta är vanligt inom new age och med de som kanaliserar eller går in i transmediumskap. Den traumatiserade delen av dem själva tar plats och blir väldigt viktig. Jag har själv sett det hända flera gånger hos människor jag mött.

Jag ha också mött otroligt många människor som tror att just de har en specifik och unik uppgift på jorden.

De skapar då individuella själsgrupper eller blir ”tvillingsjälar” med någon då får de också utlopp för att känna sig speciella. De startar en subkultur runt sig och sedan ska människor följa dem och detta kallar de hälsa, personlig utveckling eller mediumskap.

Kanske har dessa människor fått för lite kärlek när de växte upp eftersom de behöver bygga en egen liten värld där de är unika tillsammans med en annan människa eller grupp.

När man har ett obearbetat trauma är man i ett flyktbeteende och det får ofta människor att agera märkligt.

De mest mediala människor jag träffat under mina möten med människor under utveckling har lärt mig att de mest mediala är de mest traumatiserade.

Det är en ren överlevnadsinstinkt som de aktiverar genom att lära sig läsa av omgivningen det är ju självklart de då blir mediala.

Jag har själv varit med om människor som tagit sig in i min närhet fast de haft en agenda för egen del, fullständig avsaknad av empatisk förmåga eller att se andra människor.

Det värsta som finns är när en narcissist även är psykopat. Du kan aldrig peka finger och anklaga någon för att vara det utan lära dig att hålla dig undan dem.

Höjd medvetenhet är därför inte att plötsligt hitta en identitet som du sprider och säger att du är. För du och jag är fortfarande människor på jorden. Höjd medvetenhet skapar en känsla av att veta vem jag är och när jag vet vem jag är behöver jag inte längre göra mig till någon märkvärdig person. Det är då jag kan respektera andra så som de är. Man finner sin känsla av sammanhang med livet och medmänniskor och inte i en subkultur. Att vara i en bransch som hälso-branschen är inte en subkultur utan det är när man börjar få idéer om vad som är sant eller falskt så det blir subkulturen mot världen.

Jag brukar säga att det finns ingen fantasi allt är verklighet för då tvingas människor ta ansvar för allt de tänker och känner.

Men för en traumatiserad skadad människa så gäller förstås inte det.

För de kan inte vara i alla dimensioner samtidigt utan väljer ut några dimensioner som de anser är deras ursprung sen skapar de ett jag kring det. Jag har mött och möter dem om och om igen, de tror jag sig vara kungar, drottningar, jordens räddare, chefer över hela galaxen, de sitter i andliga råd här och där som inte syns på jorden. Det är dem bara dem som har högre kontakter med andliga varelser som pratar genom dem.

De är här för de har en uppgift fast de inte fattar att alla människor har en uppgift och alla människor kan hitta och leva sin uppgift på jorden. En människa kan inte rädda jorden, rädda haven, rädda vargen eller rädda mänskligheten från krig och elände det kan vi tillsammans göra.

Jag har lärt mig genom åren att traumatiserade människor är ofta de som inte kan fullfölja löften, uppdrag, påbörjade projekt, hoppar av kurser när det börjar närma sig ansvar och inte klarar av att tala med en psykolog eller en kurator. De hoppar av innan de tvingas ta ansvar. Om de inte är psykopater också förstås för då har de absolut noll känsla för att de är helt på fel spår de tuggar vidare och tuggar i sig människor de möter. De involverade sig ju från början av en enda anledning och det var för att slippa ta ansvar för de jobbiga livsupplevelser de haft. Sen finns det förstås dem som är helt känslokalla, de kan spela rollen utåt av varma människor men innerst inne är de stenkalla och det är den narcissistiska psykopaten. Det är en allvarlig personlighetsstörning.

Vad är det då som hindrar oss från att läka våra trauman

Först och främst känner människor skam och skuld, det gör att vi blir vingklippta då vi automatiskt får en underliggande rädsla att inte räcka till. Barnet som växer upp med alkoholiserade föräldrar, föräldrar med för många partners, föräldrar som ställer krav att anpassa sig för att bli någon, många som är rädda för att åldras, bli fula och inte ha rätt utseende, eller tror de måste ha en viss utstrålning se ut på ett visst sätt och agera på ett visst sätt.

Deras existentiella och psykiska inre smärta är för stor.

Det är därför utmanade för människor att erkänna sin skam eller det fasansfulla förflutna de bär på. Ofta hittar de på olika anledningar till att göra sig själv värdefulla genom att de vill att andra människor ska följa dem.

De finns överallt i hälso-branschen, på ICA, på kontoret, inom vården överallt där du möter människor möter du trauman.

Hur får du det bästa för dig?

I alla relationer ska det vara en win-win situation där alla vinner något på relationen. Om endast en person vinner något, och alla andra följer den personen så är det inte en win-win situation du känner det för efter ett tag kommer du att uppleva att du inte får någon energi tillbaka av de traumatiserade människorna du följer. Det är därför jag inte gillar spådomar för då lägger man hela sitt liv i händerna på – vem?

I sekter tror man att Jesus ska komma tillbaka eller som i Knutby att vissa människor är speciellt viktiga och utvalda. Människor knyts mer och mer in i sammanhangen tills de tappar sin egen vilja. På samma sätt är det i hälso-rörelsen där man tror man ska rädda jorden och att vissa skulle vara utvalda för det. Tro mig arbetet på jorden är något vi tillsammans gör och vi har alla olika roller i det arbetet. Ingen är här för att ”lära mänskligheten” något som bara de vet om då lyssnar du till en sekt. Vi har inga chefer över vare sig jorden eller vintergatan! För vilken rimlig varelse vill ha ett sådant ansvar? Om de inte har ett outgrundligt behov av att göra sig själva viktiga.

Att säga emot dessa i det offentliga som jag gör just nu tex kan faktiskt vara livsfarligt då de inte är öppna för kritik då de verkligen tror på sin utvaldhet. Men mest sannolikt så kommer de inte att lyssna på varken mig, min podd eller läsa mina blogginlägg, jag är ju ingen ja-sägare.

Jag har flera gånger upptäckt att människor som är så här falska tror alltid att man talar om dem fast det inte alls har med dem att göra. Men det är ju deras narcissistiska drag som gör att de tror att de är världens centrum.

Mina 40 år i hälso-branschen har gett mig många exempel och jag skulle kunna skriva en hel bok om detta som jag sett genom alla dessa år.

Ordet trauma betyder skada. Ett psykiskt trauma är ofta ett resultat av en chockartad och smärtsam upplevelse som skapar så mycket stress och överväldigande känslor att de blir svåra att hantera. Svåra händelser kan framkalla både fysiska och psykiska reaktioner.

Ett barn eller en tonåring som inte kan sätta sitt liv i sammanhang, kanske inte har något att jämföra med, tänk dig en 7 åring i ett dysfunktionellt hem. Ganska självklart det blir känslomässiga skador. Jag tänker ofta på det för när jag tänker på min barndom så tänker jag på barnen i Bullerbyn för så växte jag upp det fanns stor värme och omsorg. Därmed inte sagt att inte min barndom har sina ögonblick precis som alla andras.

Traumaterapi ska utföras av de som är utbildade inom psykologi och inte hos amatör-psykologer som hela min bransch är full av. För mig handlar hälso-branschen inte om trauma-terapi utan om att utvecklas genom förståelse för vad kroppen, själen och andens medvetande är och det är något helt annat. Inte att bearbeta en mobbing i skolan genom amatör-psykologer.

Som jag skrev i början av artikeln har jag mött människor som lever helt vanliga liv med man och barn som bär på lätta psykoser och som ansluter sig till subkulturer, trosystem för de inte orkar eller klarar av att acceptera den skuld och skam de känner från sitt förflutna.

Forskning idag vet förresten att miljö är en viktig del av vem du blir och hur du fostras. Man kan till och med se det i epigenitiken att vi påverkas av yttre miljöer genetiskt.

En person med psykopatiska drag saknar helt eller har brist på empati. Jag har mött människor som ser ut att vara empatiska men när man lär känna dem så handlar det bara om dem själva. Ofta är dessa människor skickliga på att läsa andra människor säger Katarina Howner forskare och specialist vid rättspsykiatrin i Stockholm. De kan inte uppleva känslor men är bra att manipulera och spela på andras känslor. (länk sist i artikeln)

Om det och egna erfarenheter kring det skulle jag kunna skriva en hel bok som sagt var. Men jag säger som Jesus sa: Förlåt dem ty de veta icke vad de göra!

Katarina Howner menar i artikeln att de avslöjar sig genom att de ljuger obehindrat och samvetslöst, är gränslösa och socialt dominanta ofta med en häftig historia i bakfickan. Det får mig att tänka på alla människor i hälso-branschen som tror sig vara ”speciellt utvalda”. Som utan samvete ger råd till människor som skadar deras relationer med sina familjer.

Jag har genom dyra lär-läxor lärt mig att ska hålla ett känslomässigt avstånd till dessa människor, och omedelbart avslutat mina kontakter med dem när jag insett att de har denna personlighetsstörning. Det bästa är att avsluta relationerna för du kan inte prata och komma till en konsensus med en traumatiserad människa speciellt inte när de både kan ljuga obehindrat, saknar samvete och är totalt gränslösa.

Skiljer sig hälsobranschen från övriga branscher i samhället?

Nej knappast. Ibland finns det dock en illusion om att om man är healer eller medium så är allting puss och kram och ljus och kärlek. Vilket är den största illusionen av alla.

Hälso-branschen har samma fällor som andra branscher skillnaden är att i hälso-branchen som inom religioner och andlighet är det känslor som manipuleras där vi är som svagast och saknar självkännedom.

Därför är mitt råd:

  • Var selektiv när du väljer vilken subkultur du följer.
  • Fundera alltid varför du dras till en viss person.
  • Det är viktigt att våga ha förebilder men du ska bli självständig i mötet med din förebild.
  • Du ska alltid känna dig värdefull i mötet med personen
  • Är du osäker, ta ett steg bakåt och tänk på att många är resistenta mot fakta eller inte har källkritik. Det är deras personliga universum de delar och frågan är om du delar det med dem?
  • Det finns lika många sanningar som det finns människor lär dig vad som är din och endast din sanning för den ska du leva i varje ögonblick på jorden.

Artikeln med Katarina Howner

https://www.rmv.se/aktuellt/psykopatiska-drag-psykopati-rattspsykiatri-howner/

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton + 20 =

Tankar kring sekter och socialisering i olika subkulturer inom hälso-branschen
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta.