Spindel, spindel i nätet där säg mig… … Hur blir jag mindre rädd för dig?

Du är inte din etikett!
02/06/2021
Till slut hittade jag det jag letat efter, mitt värde
02/06/2021
Visa alla

Myror, harkrankar och en onödig bok

När jag var 4 år var jag livrädd för myror. Jag tyckte de var för svarta, hade för många ben och de var för snabba. När jag var 6 år bodde jag på landet på en gård med stall och ladugård och där fanns det ju massor av sådana vänner. De där långbenen, som vi kallar dem som satt på väggarna var jag inte så rädd för men harkrankar som kunde fastna i mitt hår och spindlar med feta ben fick hela kroppen att rysa och svett att bryta ut. Och jag träffade på en hel del där på landet.

När jag var 10 år läste jag en bok, en roman med en stor spindel på omslaget. Jag minns inte vad den heter men det gjordes även en film på den. Det gick ut på att en man åkte till något varmt land där han blev biten av en spindel som lade ägg innanför huden. När han kom hem så kläcktes äggen och spindlarna dödande honom. De tog sedan över världen och alla människor levde i ständig spindelskräck. Min rädsla för spindlar blev knappast bättre av den boken, spindlarna var enormt stora , som monster.

Tyvärr blev inte spindelfobin bättre med åren. Jag hoppade högt när jag såg en liten tanig spindel och ville inte utsätta mig för risker där spindlar kunde bo. I vår stora källare där vi bor idag bor ett gäng husspindlar. De är inte mysiga. De är feta, stora och svart/bruna.

Varför har du en fobi?

Rädslan för spindlar eller annat sitter i ditt limbiska system i hjärnan, i delen som heter amygdala. I amygdala sitter alla våra känslor och rädsla är en känsla. Som i sin tur kan orsaka många andra känslor och kroppsliga reaktioner.

Då hjärnan lätt programmerar in mönster för att skydda dig kan det ofta bli helt fel. Du blir rädd för något när du är barn, du processar inte dessa känslor i kroppen och de fastnar och programmeras in som en fara, fast det inte kanske alls är farligt. Din mamma kanske skrek hysteriskt när hon såg en spindel på golvet och du som 2 åring förstår inte varför, men tar in känslan. Är mamma rädd, bör jag vara rädd.

Vi vet ju att svenska spindlar absolut inte kan döda dig, de är helt ofarliga men likaväl slås alla dina stressresponser på när du ser en. Det är ju inte korrekt programmerat. Denna programmering kan du göra något åt.

Hur blir jag av med fobin?

Om vi tar spindelexemplet så finns det många sätt. Vanligast är KBT terapi där du får kunskap och lär dig närma dig din fobi. Du behöver tyvärr då också utsätta dig för den, kolla på spindlar på TV, se på bilder, klappa en stor spindel och liknande.  Det känner sig många inte bekväma med. Det finns NLP (Neurolingvistiskt programmering) och det finns OptimumMind metoden, den som vi på Unfolded Mind erbjuder.

Det vi gör är att vi neutraliserar rädslan som sitter i ditt amygdala genom att förvilla kroppen medan du tänker på din fobi. Ja, du behöver tänka på stora spindlar eller en hög ormar men du behöver inte titta på bilder eller se dem i verkligheten. Samtidigt som du gör det så använder vi oss av EFT (Emotional Freedom Technique) i vissa mönster och vips så minskas din fobi till ett mindre obehag eller du kanske inte känner något alls länge. Det går fort, det är effektivt och du blir bättre.

Efter att jag själv fått denna behandling så är jag inte längre rädd för dem. Jag kanske inte tar upp en husspindel i benet och bär ut den, det får fortfarande maken göra, men jag har ingen fobi längre. Jag svettas inte, jag känner inte skräck och ser jag en spindel så hälsar jag på den. Den bor ju där och vårt hus skyddar den. Den är säkert tacksam för det också.

Vill du uppleva kommande vår och sommar fobifri?

http://www.unfoldedmind.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × två =