Reikiforskning: Omedelbara effekter av Reiki på hjärtrytmen, cortisol nivåer och kroppstemperatur för sjukvårdspersonal med utbrändhet

Är änglarna våra vackra och goda sidor?
16/05/2021
Reiki på sjukhus och besök på volontärcenter
19/05/2021

Augusti 2011 Forskningen är gjord på den klassiska japanska Reikin och Usui Takata Reiki. Omedelbara effekter av Reiki på hjärtrytmen, kortisol nivåer och kropps värmen inom  professionell sjukvård vid utbrändhet.

Utbrändhet är en arbetsrelaterad psykisk hälso-försämring som består av tre dimensioner: Emotionell utmattning, en känsla av overklighet och osäkerhet i sin identiet och minska personlig prestanda. Reiki syftar till att hjälp till att fylla på och balansera kroppens energi system vilket stimulerar läkningsprocessen.

Syftet med denna placebokontorollerade, uppepade slumpmässiga studie är att se de omedelbara effekterna av Reiki på hjärtfrekvensvariabilitet ( HRV), kroppstemperatur och salivflödes hastighet, kortisolnivå hos vårdpersonal med utbrändhetssymtom (BS).

Deltagarna inkluderade 21 sjukvårdspersonal med BS, de ombads att genomföra två besök i laboratoriet med en veckas intervall mellan sessionerna. De tilldelades slumpmässigt den ordning i vilken de skulle få en Reiki-session av erfaren terapeut och en placebobehandling tillämpad av en terapeut utan kännedom om Reiki som efterliknade Reikibehandlingen.

Resultatet visar att Reiki har en effekt på parasympatiska nervsystemet när det appliceras på sjukvårdspersonal med Utbrändhet.

Läs hela studien här

Lourdes Díaz-Rodríguez 1, Manuel Arroyo-Morales, Cesar Fernández-de-las-Peñas, Francisca García-Lafuente, Carmen García-Royo, Inmaculada Tomás-Rojas

  • PMID: 21821642

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 + 19 =

Reikiforskning: Omedelbara effekter av Reiki på hjärtrytmen, cortisol nivåer och kroppstemperatur för sjukvårdspersonal med utbrändhet
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta.