När livet förändras!

Nu öppnar bokningar för MediReiki®
26/08/2021
Ny gudinnepodd
27/08/2021

Plötsligt smäller det till och du hinner inte tänka utan känner bara smärtan i huvudet, hur det pirrar i läpparna, det är plötsligt svårt att få fram alla ord och utan att du tänkt på det så kan du inte röra din högra arm eller ben. Hur gick detta till och varför hände det just mig undrar du?! Plötsligt har livet förändrats och du har blivit beroende av andra för att klara din dagliga livsföring.

Där ligger du i sjukhussängen och hör hur de pratar om vad som hänt men du tar inte in det för din kropp har hamnat i en chock. Den förstår inte vad den råkat ut för och din hjärna försöker förstå men det känns som ett vacum. Du försöker att lyssna men ser bara läkarens mun som rör sig och inuti dig tänker å tänker du och försöker förstå. I detta läge så antingen säger du stop och ber läkaren att förklara igen eller så lämnar du läkaren utan att förstå beroende på vilken typ av människa du är. Ditt liv kommer se annorlunda ut framöver.

Ditt liv kommer att bestå av rehabilitering dels hos sjukgymnast och arbetsterapeut men även i ditt hem, i din vardag och anpassning i allt detta. För allt du kommer att göra blir rehabilitering för dig. Det kan vara så enkla saker som att knäppa knapparna på en skjorta eller att äta självständigt. Här gäller det att ha tålamod för vägen tillbaka är inte spikrak utan du kommer att få vissa bakslag. När det sker behöver du peppa dig själv i tankar och ord samt gärna ha någon som stöttar dig i denna process.

Efter chocken från beskedet, oavsett vad det är i ditt liv, kommer du in i nästa fas som är bearbetning. Här kommer många frågor som varför hände detta mig, varför just nu etc etc. Att tycka synd om sig själv för det man har hamnat i och klä på sig en offerkofta hjälper inte situationen du är i alls. Snarare tvärtom, du kan bli sämre, ditt psyke påverkas negativt och du hamnar i en nedåtgående spiral med psykisk ohälsa. Tyvärr hamnar många människor här och en del kommer aldrig ut ur denna fas. Du kan också vara olika lång tid i de två faserna beroende på hur din kropp och ditt psyke hanterar dem. Det bästa är att ha något att prata med för i samtalet så släpper vi mycket inom oss och processar.

Jag vet precis hur det är att vara I de olika faserna då olika saker hänt mig i mitt liv, bla så fick jag en stroke 2014. Att ta sig igenom allt från att klara av att äta själv till att lära sig gå igen är tufft. Jag gick själv på samtalsterapi där jag hade möjlighet att ventilera olika saker. Men jag sökte mig också till alternativa behandlingsmetoder vilka hjälpte mig otroligt mycket. Det är också något vi inte pratar så mycket om då alternativa behandlingsmetoder inte ingår inom det svenska sjukvårdssystemet.

När du har bearbetat ditt trauma/händelse kommer du in i accepterandet. Det är först när du kommit hit som ditt liv går vidare ordentligt. Här börjar du se saker på ett annat sätt, med nya ögon kan vi säga. Du ser möjligheter istället för hinder. Förstår att om du tänker och agerar på ett annat sätt så går livet lättare för dig.

Som jag skrev tidigare har jag befunnit mig i alla de tre faserna flera gånger i mitt liv. Jag har blivit duktigare med åren att hantera dessa och idag ser jag möjligheter istället för hinder. Jag ser mig själv som den jag är fast idag måste jag ha vissa hjälpmedel å viss hjälp för att kunna fungera. Jag har valt att ta dagen som den kommer och vad jag kan göra med den. Jag lyssnar på min kropp, vad den säger till mig och det kan vara så att vissa dagar vilar jag bara för det är just det min kropp behöver.

Varje dag är rehabilitering för mig och efter ett år av träning på Neurorehab fick jag med mig ett träningsprogram hem där jag varje dag hade olika övningar att utföra. Fem år efter jag haft min stroke kunde jag börja gå igen inomhus. Jag var så glad och lycklig att all träning gav resultat och att jag inte hade gett upp. Jag ljuger om jag säger att det gick som en dans för jag hade verkligen svackor som jag föll ner i. Nervsmärta hela höger sida som jag inte klarade av varken fysiskt eller psykiskt. Jag fick medicin som hjälper skapligt mot den. Också det klassiska är ju depression efter en stroke och den fick även jag. Det var en tuff period i mitt liv över några år, tror att depressionen satt i nästan tre år. Dessa tre år levde jag som en s.k flatline, kunde varken skratta eller gråta utan jag bara var. Det var antidepressiva medicinen som gjorde mig sån men jag kunde inte sluta med den. När jag var inne på tredje året så hade jag gått i samtalsterapi ca två år och jag började då känna mig lite lite bättre. Jag ville göra något av mitt liv och mig själv. Det var här jag kände att jag ville utveckla min healing och jag började lära mig reiki.

När reikin kom in i mitt liv så förändrades mitt liv igen men nu på ett positivt sätt. Jag upptäckte att jag fick mer livslust och ville göra saker. Jag kunde smärtreducera och jag fick ett bättre mående. Efter några månader kunde jag fasa ut mina antidepressiva mediciner och jag kunde både skratta och gråta igen. Jag hade tidigare det året lyckats fasa ut min smärtmedicin som jag ätit i 22 år. I slutet av det året kände jag mig som en helt ny människa och jag har lärt mig massvis om mig själv. Jag kan fortfarande hamna i dippar där jag känner att depressionen knackar på men jag har lärt mig hantera den och jag släpper inte in den utan då ger jag mig själv reiki och mediterar mycket. Jag kan också behöva få reiki av någon annan tex en kurskamrater eller nån av mina elever. Vilket också hjälper otroligt bra!

När livet förändras måste också jag förändras och det har jag gjort. Idag arbetar jag med reiki för att hjälpa andra människor men även med den dimensionella kunskap jag har. Samtidigt som min rehabilitering fortgår för fullt då jag under de senaste två åren blivit sämre dels i min muskelsjukdom men även bitar efter stroken som jag tidigare kunna rehabilitera. Min grundtrygghet i form av den hjälp jag behövde varje dag försvann då min personliga assistans blev indragen. När människor inte vet eller förstår och bara dömer utifrån vad de tror blir det så fel. Idag har jag inte den hjälp till rehabilitering som jag haft och därför går det långsammare med allt som rör min fysiska kropp. När jag inte kan få hjälp av samhället så har jag fantastiska barn, barnbarn samt goda vänner som ställer upp för mig vilket jag är oerhört tacksam över.

Som jag skrev tidigare när livet förändras måste du också förändras för att få ut det mesta och bästa för din del! Kom ihåg att det är du själv som måste kämpa för dig, det är ingen annan som gör det åt dig!

Är du i en liknande situation som mig eller att din kropp behöver avslappning och stressreducering, är du varmt välkommen att prova vad en reikibehandling ger dig.

❤️🙏

Katarina Gustafsson
Månkristallens Reiki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × fyra =

När livet förändras!
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta.