Lämna inte bort dig själv

Änglabudskap vecka 33
16/08/2021
Avsnitt 148: Varför finns du här? Vad är meningen med ditt liv? Kan medium-utbildningar ge dig svaren
18/08/2021
Visa alla

Vi människor har bekräftelsebehov. Dessa kan komma i olika form och i olika styrka. Vissa behöver mer, andra nästan ingenting alls. Vad som styr kan vara allt ifrån personlighetstyp till nivå av självkänsla och självförtroende. Vet jag att jag är bra på något kanske jag inte behöver beröm för det, det driver mig inte framåt. Men för andra är det fantastiskt roligt och viktigt att få positivt beröm, även om de vet att de är duktiga. Det bekräftar det som de hoppas på är fakta.

För människor som känner sig osedda är det jätteviktigt att få beröm och bekräftelse i olika form, de blir då enormt tacksamma och känner sig behövda. Sen finns det de människor som på ytan verkar otroligt starka och kaxiga men som ändå fiskar efter bekräftelse.

Ofta får andra inte ihop bilden av denna person, han som verkar så självsäker behöver skryta och säga att han är duktig hela tiden? Det borde han ju inte behöva, tänker de omkring honom. Men den yttre styrkan och kaxigheten är bara en strategi för att inte visa sig svag. Egentligen behöver den här människan jobba med sig själv så den blir ödmjuk och tacksam istället för att driva sig själv och andra till vansinne av sitt ständiga fiskande. Här är självkänslan ofta rätt låg längst inne fast det inte syns utanpå.

 

Som vanligt finns det skalor på problemet. Det finns egentligen inte hög eller låg självkänsla utan det är en skala, som kan ändras utifrån vad saken gäller.

En annan strategi som vissa har är att lämna bort sig själva för bedömning. Som om jag hade en pryl som jag konstruerat och visar upp för bedömning på en tävling, kan dessa personer lämna bort sig själva på en bricka. Varsågod, bedöm mig, och jag lyssnar ihärdigt. Jag söker med blicken efter bekräftelse, men är samtidigt rädd för att få negativ kritik på det jag gjort, ser ut eller säger, men hoppas på det bästa.

Jag kallar detta beteende för att lämna bort sitt paket, paketet som är du och det är oerhört energislösande och jobbigt att leva på det sättet. Det är osäkert, otryggt och känslorna kan pendla upp och ned beroende på miljö, människorna i den, situation och dagen. Man pendlar som en jojo upp och ned i humör, känslor och energi.

För vem är de att bedöma dig som person, ditt utseende och din personlighet? Folk bedömer ju andra utifrån sin egen verklighet, sina värderingar och trosföreställningar. Dessa är helt olika beroende på kultur, uppväxt och erfarenheter. Varför ger du dessa människor makten över hur du mår?

Nä, bygg dig själv inifrån. Känn dig trygg med dig själv och andra får tycka vad de vill. Självklart är jag glad om jag har ett jobb som jag gör bra och andra råkar tycka det också. Det är ju inte fel. Men lämna inte ständigt bort dig för bedömning av din person. Det vinner ingen på.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 2 =