Frivilligt eller inte?

Är du en VI eller JAG
05/06/2021
Tidigare Liv – En lärorik metod
05/06/2021
Visa alla

Jag lyssnade imorse på Sadhguru, en indisk inspiratör som jag följer. Han pratade i ett sammanhang med volontärer och kom in på vad en volontär gör, något som är voluntary dvs frivilligt.

Jag funderade vidare på hur mycket jag själv gör under dygnet som känns helt frivilligt. Som jag drivs av utifrån lust, en härlig känsla, drivkraft från mig själv och inte från att någon annan bestämt det eller att jag ”måste” göra det? Det var inte mycket kom jag på.

Det är ju saker i livet vi behöver göra. Vi behöver ha tak över huvudet och mat på bordet, nja, behöver är ju upp till mig om jag vill överleva men drivkraften finns ju där till det.

Jag behöver underhålla det jag har så det håller längre. Jag behöver därför städa, laga, fixa och dona med saker och boende för att det ska ha samma värde och vara brukbart för mig och min familj.

Jag behöver därför också arbeta för att just kunna handla mat och bo där jag bor. Men gör jag dessa saker frivilligt eller för att jag ”måste”? Städar jag hemma för att jag måste städa, dvs känner mig tvungen för att det är dammigt och smutsigt eller gör jag det helt frivilligt med lust?

Jag frågade min make om samma sak.

”Vad i dag har du planerat som är helt frivilligt?” Han svarade att spela golf vilket vi gjorde på förmiddagen var helt frivilligt och lustfyllt. Men även att gräva i trädgården för han vill ha det klart och det kommer bli fint när han är klar. ”Men vill du det?”, frågade jag ”eller känner du dig tvungen?” Han svarade att det var helt frivilligt, han ville det för han hade bestämt sig för att göra det tidigare i veckan, han var inställd på det.

Så jag funderade vidare att vissa uppgifter på jobbet till exempel känner jag mig tvungen att göra och vissa är helt lustfyllda. Kan jag ändra inställningen till de jag tycker är tråkiga och känna lusten över slutresultatet? Och därför inte säga till mig själv innan jag startar ”Gud vad tråkigt! Nu måste jag göra det där som jag skjutit på för jag inte gillar det”. Utan starta med tankarna att detta ingår i mitt arbete, jag kan acceptera det, för jag har planerat det och det är bara en sak av alla saker jag gör under dagen. Efteråt kommer det kännas toppen.

Livet består av en blandning mellan åtaganden, behov, lustfyllda uppgifter och saker som är jättetråkiga. Det gäller nog bara att accepterar dem tråkiga, planera dem och utföra dem för i slutändan blir jag ju så nöjd när de är klara.

http://www.unfoldedmind.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − tolv =