Förändring – en bricka i ett spel

Sortera i den alternativa hälso-djungeln ny podcast
07/01/2022
Att få en cancer diagnos och de känslor som väcks
10/01/2022

Förändring är svårt eftersom människor överskattar värdet av vad de har, och underskattar värdet av vad de kan vinna genom att ge upp det!

Detta är något jag tänkt på en hel del och sett runtomkring mig. När mitt liv vändes upp å ner 1996 och det blev en stor förändring i mitt liv var det inte jag som gjorde det valet. Jag blev påtvingad min förändring pga att min sjukdom bröt ut och jag blev rullstolsburen. För att klara min dagliga livsföring fick jag personliga assistenter. Jag minns att jag många gånger fick frågan hur det var att ha assistenter samt kommentarer som tex “jag skulle aldrig vilja ha någon i mitt hem som rotar i mina lådor”. Nej det ville väl inte jag heller ha utan jag önskade att läkarna skulle hitta en förklaring och medicin så jag blev bra. Så jag blev som förut och kunde arbeta heltid, vandra I skogen å plocka bär och svamp, åka skridskor med mina barn etc. Men nej det hände inte utan istället fick jag beskedet att vi kan inte göra nått för dig Katarina utan du måste hitta en balans i livet.

Balans, tänk vad jag avskydde detta ord på den tiden. Hur lätt var det att hitta en balans när tanken vill så mycket och kroppen så mycket mindre? Det var absolut inte lätt alls kan jag berätta. De dagarna när jag mådde bättre å jag gjorde saker som jag inte kan när jag är sämre tex baka, gå på bio, åka till stan och handla resulterade i att jag blir dålig efter och det kan sitta i dygn upp till veckor. Men dessa dagar när jag är bättre och gör saker är guld värda oavsett vad som händer efter. 26 år senare försöker jag fortfarande hitta den där balansen!

Förändring fast inte på mina villkor, jag upplever att jag lever i en ständig förändring eftersom jag är beroende av hjälp för att klara min daglig livsföring. Jag kan ibland känna mig som en bricka i ett spel där man bara flyttar runt mig. Beroende på vad myndigheterna tar för beslut så förändras mitt liv. Med det menar jag att hjälpinsatsen jag får varierar från kvalité till kvantitet. Att gå från att ha haft personlig assistans i 24 år till att få hemtjänst var en extrem stor förändring I mitt liv. Att inte längre ha samma trygghet och kontinuitet i sitt liv. Att inte längre kunna rehabilitera sig varje dag som jag gjorde tidigare. Självklart leder detta till försämring i kroppen, stresspåslag som utvecklades till panikångest. Att uppleva sitt hem som ett fängelse och möjligheten till att kunna arbeta försvann. Att känna sig ännu mer beroende av andra människor, av mina barn, och av mina vänner. Att själv inte längre få välja när jag vill äta, duscha, gå ut etc och att detta är helt okej i Sverige 2022?! Jag funderar över allas lika värde eller gäller det bara vissa?

Denna förändring som skedde 2019 har lett till flera förändringar för hur jag ska kunna leva mitt liv. Samt hur jag ska kunna göra det jag verkligen brinner för och älskar att göra, hjälpa och utveckla andra människor personligt och andligt. Jag är lyckligt lottad som har så fina barn och vänner som ställer upp och hjälper mig så jag kan hålla meditationer, kurser mm. De ställer upp och går in där samhället brister. Jag trodde för mitt liv inte att det var så men jag har fått ny kunskap. Även om det är en kunskap många fler med mig har fått erfara då staten beslutar om sparkrav i LSS’en. En bricka i ett spel….

Vi lever i en ständig förändring ibland väljer vi själva förändringen och ibland tvingar livet oss till förändringen. Oavsett vilket så måste vi göra det bästa för oss själva. Jag kämpar på varje dag och hoppas att nästa dag ska bli bättre. Jag gör mitt bästa med de resurser jag för närvarande har. Men också med vetskapen att om jag hade andra resurser skulle mitt liv se annorlunda ut. Men det är mitt liv och jag gör det bästa av det i denna situation för hur det än är så måste livet gå vidare. Jag är hellre positiv och möter denna förändring så gott jag kan än negativ, då det kan leda till ett ännu sämre liv. Förändring kan leda till ökad livskvalité eller som i mitt fall minskad och begränsad livskvalité, dock påtvingad.

Du som funderar på att göra en aktiv förändring i ditt liv som kommer att leda till ökad livskvalité på olika sätt. Överskatta inte det du har utan ta tag i förändringen och gör ditt bästa av det. Ta hjälp om du behöver och gå ut på din nya väg med vetskapen att du gör det bästa du kan. Förändringar när man ser på dem i efterhand lär oss otroligt mycket oavsett om det är en bra eller dålig förändring. Du som inte är beroende av andra, tänk varje gång du klär på dig å går till jobbet eller går till tvättstugan etc att någon annan skulle önska att de klarade det själva. Det du tar för givet varje dag drömmer andra om. Var tacksam till allt du har å hur långt du kommit fram tills idag!

Var rädd om dig och ditt liv men överskatta inte det du har så du går miste om en förändring son kan ge dig ännu mer! 🥰

Önskar er alla en riktigt fin dag!

❤🙏

Katarina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 + femton =

Förändring – en bricka i ett spel
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta.