Behovet av naturen

Tolka drömmar en väg till självkännedom
11/05/2021
Är änglarna våra vackra och goda sidor?
16/05/2021
Visa alla

Att vi mår bra av att vara ute i naturen är det väl ingen som säger emot. Krama träd, den nya trenden med Skogsbad  eller Shinrin-yoku som den Japanska terapiformen heter och vandra på tallbarsbeklädda stigar får oss att må bra, men varför? Välmående beskrivs som en sorts mindfullness, att vi återfinner vår kontakt med naturen. Jag vill lägga till lite till den beskrivningen.

Till en början med så tror jag inte att det är bra för hälsan att bo i betongklädda höghus utan kontakt alls med moder jord. Nu ser livet ut så i dagens samhälle, att vi är hoptryckta på liten yta och vi bor effektivt i höga hus i stan, där jobben finns, istället för i trätorp på landet. Vi har ofta inget val.

Naturen har en långsam vibration vilket gör att vi saktar ner, vår puls går ner per automatik. Det är lugnt och stilla, vi mår helt enkelt fantastiskt bra i naturen. Det är stressterapi, sen om det är en skog, en åker vi går över, en berså vi sitter i eller bara en grusväg vi spankulerar på så ger det ett lugn. Vi återkopplar oss mot vårt element där vi som människor bott i många hundratusentals år innan vi hamnade i stadsmiljöer. Suget finns där som en motivation långt inuti oss.

Vi får även en bra balans mellan fuktig och torr luft i naturen. I många av dagens hus som byggs så är fukthalten kring 20 % under vintern, hud, hår och naglar blir torra med mera. Den perfekta boendemiljön är 50 % luftfuktighet, det är den perfekta balansen. Skogen har en hög fukthalt och det är bra för våra luftrör, vår hud, för hela vår kropp helt enkelt. Harmoni infinner sig när vi tar en skogspromenad. Vi ser mossan som är fuktig, solen som strilar mellan träden, vitsipporna som ligger som ett täcke på våren, mörkna trädstammar som fallit och skapar bo till flera av skogens invånare.

Det finns även en stor klokhet i naturen. Stenen, trädet, bäcken har sett mycket under åren och vet mycket. Det är inget osäkert kring naturen, den bara finns där. Den ger en känsla av trygghet, de stora träden, skogssjön, stenblocken och stigen som ringlar sig mellan träden. De går att lita på. Avsaknaden av trygghet är stor i dagens samhälle och naturen kan ge oss det.

Längtan till landet har exploderat nu under Covid-tider, då många av oss kan jobba mer hemifrån. Flyttlassen går ut från städerna till förorterna och från förorterna till landet. Vi vill bo i timmerhus med åker eller skog kring knuten. Helt naturlighet tänker jag, helt självklart att det även är planen för mig och min familj när möjligheten infinner sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 4 =